Tysklands president vid Warszawas getto

Den tyske presidenten Christian Wulff besökte på tisdagen monumentet över Gettoupproret i Warszawa 1943.

Därmed markerade han att det var fyrtio år sedan dåvarande kanslern Willy Brandt på besök i den polska huvudstaden nedlade en krans för att hedra de judar som dödades under upproret. Brant föll oväntat på knä och förblev knästående under tystnad i mer än tjugo sekunder. Runt omkring honom stod medier från hela världen.

– Under tyngden av den moderna historien gjorde jag det som människor gör när de saknar ord, sade Brandt senare i en intervju.

Gesten sågs både som ett tecken på att Tyskland tog på sig ansvaret för nazismens brott, och som en symbol på ett närmande mellan Polen och Tyskland. Reaktionerna bland polackerna var blandade och är så än idag, skriver Warsaw Business Journal.

Förre utrikesministern Wladyslaw Bartoszewski skrev nyligen i en bok att Brandt inte knäböjde för samtliga offer – han borde ha hedrat andra polacker framför ett monument över kampen för Polens oberoende.

När Wulff nedlagt en krans vid monumentet över Gettoupproret anslöt han sig till den internationella konferensen ”Europa – försoningens kontinent? 40 år efter Willy Brandts besök i Warszawa” som hölls i Kungliga slottet i huvudstaden. Warsaw Business Journal 7 dec 10)