Kaczynski bör ställas inför domstol för sin roll i Blida-affären

Förre premiärministern Jaroslaw Kaczynski bör ställas inför Konstitutionsdomstolen för sin roll i de händelser som ledde till att förra byggministern Barbara Blida, Vänsteralliansen (SLD), dog 2007.

Det skriver vänsterpolitikern Ryszard Kalisz, ordförande i den parlamentariska kommitté som undersökt Blidas död, i sin rapport som publicerades på tisdagen.

Även förre inrikesministern Zbigniew Ziobro bör granskas av domstolen, menar Kalisz. Han bröt mot grundlagen vid utredningen av den korruptionsskandal som slutade med att polisen stormade Blidas hem, varvid hon ska ha skjutit sig.

Kalisz menar att politiska och ideologiska krafter låg bakom de händelser som ledde till Blidas självmord.

Parlamentet tar ställning till rapporten den 19 juni.

Klockan sex på morgonen den 25 april 2007 stormade en grupp officerare från ABW (Interna säkerhetstjänsten) Blidas hem. Det var en del i utredningen av korruptionen i den s.k. kolmaffian, Blida och ett antal andra personer misstänktes för att ha tagit emot mutor. Medan säkerhetspolisen undersökte Blidas hem bad hon att få gå på toaletten, där hon sköt sig.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet, och den sittande PiS-regeringen anklagades för att bedriva häxjakt på politiska motståndare med motiveringen att de misstänktes för korruption. Jaroslaw Kaczynski och hans tvillingbror, framlidne presidenten Lech Kaczynski, beskylldes för att försöka göra Polen till en halvtotalitär stat där polisen allt mer missbrukade sin makt. (Polskie Radio 15 juni 11)

Läs mer om Blida-affären >>