Vandaler provocerar den litauiska minoriteten i Punsk

Vandaler sprayade i veckan över litauiska skyltar med rött och vitt, och förstörde en litauisk minnesplats i Punsk uppe vid litauiska gränsen. Den litauiska minoriteten utgör en mycket stor del av befolkningen i området, rapporterar den polska nyhetsbyrån PAP.

Litauens premiärminister Andrius Kubilius har kallat händelserna en akt av nationalistiskt hat, medan det polska utrikesdepartementet har sett det som pojkstreck.

Nu har utrikesminister Radoslaw Sikorski på sitt Twitterkonto fördömt vandaliseringen: En oacceptabel vandalisering som inte bara är en kränkning av polsk lag utan också av vedertagna normer i demokratiska länder, skriver Sikorski.

I området vid den lituiska gränsen är skyltar tvåspråkiga för att kunna förstås av både polsk- och litauisktalande personer. På den litauiska sidan har man börjat ta bort de tvåspråkiga skyltarna och ersatt dem med skyltar på enbart litauiska.

Men Litauens regering överväger nu om man inte ska tänka om i områden där minst en tredjedel av befolkningen är en minoritetsgrupp som talar ett annat språk. (Warsaw Business Journal 24 aug 11)