Nytt parti bröt sig ur PiS

Det nya högerpartiet Solidariska Polen, SP, har nu etablerat sig under ledning av Zbigniew Ziobro.

Ziobro sitter i EU-parlamentet som representant för oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa). Han sågs som kronprins i moderpartiet, men drevs ut ur PiS efter olydnad mot partiledningen, i första hand partiledaren Jaroslaw Kaczynski. Flera andra prominenta partimedlemmar kastades ut eller hoppade av efter valet i höstas. Det nya partiet redan vid bildandet tjugo ledamöter i den lagstiftande församlingen, ledamöter som i höstas valdes in som representanter för PiS.

SP förklarade sig vara pro-life från födelsen till den naturliga döden – det vill säga emot abort och dödshjälp. Däremot är man för förlängd mammaledighet, samt vill sänka skatten för låginkomsttagare och höja för dem som tjänar över tiotusen zloty per månad. (Polskie Radio 26 mars 12).