Litauen gnisslar till mot Polen

Relationerna mellan Polen och Litauen är spända – polackerna anser att den polska minoriteten i Litauen missgynnas. Ett tvisteämne gäller stavningen av polska namn i officiella dokument. En annan fråga är en förändring i den litauiska skollagen där det stadgas att allt större del av undervisningen ska ske på litauiska, även i skolor för etniska minoriteter.

I dagarna har den litauiska presidenten Dalia Grybauskaite besökt amerika-litauer i USA. Enligt Baltic News Service (BNS) ska hon ha sagt att Polen föredrar Ryssland som vän, och andra, mindre viktiga länder som vi får spela rollen som offerlamm.

Men utrikesminister Radoslaw Sikorski, som deltar i Natos toppmöte i Chicago, tvivlar:

Jag kan inte tänka mig att ett sådant uttalande kan göras samtidigt som polska piloter vaktar himlen över Baltikum, sade han. Och vad gäller stavningen av polska namn i Litauen verkar det lättare att följa den europeiska stadgan om minoritetsspråk i stället för att bygga exotiska teorier.

Även Litauens förra premiärminister Gediminas Kirkilas ställer sig frågande.

Uttalandet förvånar både mig och många andra politiker och analytiker, sade han i en radiointervju.

Men utrikesminister Audronius Azulis säger att litauerna ”inte behöver en storebror”, och att Polen inte ska försöka påverka landets inre politik. (Polskie Radio 22 maj 12)