Vilnius vill tina upp relationerna med Polen

Nu börjar det bli dags att återgå till en mer rationell ton och en mer rationell syn på problemen i de polsk-litauiska relationerna.

Det sade den litauiske premiärministern Andrius Kubilius på en presskonferens efter ett möte med premiärminister Donald Tusk i Warszawa på onsdagen.

Relationerna mellan de två länderna spetsades till i samband med en ny skollag i Litauen, som påbjuder att undervisningen i vissa ämnen ska ske enbart på litauiska.

Den polska minoriteten kräver att skolbarnen ska undervisas på sitt modersmål – polska.

Känslorna svallade på ömse sidor om gränsen. Litauens utrikesminister Audronius Azulis påpekade på att det är litauerna som bestämmer i Litauen, även vad gäller etniska minoriteter, och att landet inte behöver någon storebror.

När litauerna känner press på sig reagerar vi inte rationellt, sade Kubilius. Det är säkert av historiska skäl. Men det ligger i Litauens intresse att skapa optimala förutsättningar för alla i landet, inklusive den polska minoriteten.

Litauen vill snarast möjligt följa rekommendationerna från OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) som nyligen publicerat en rapport om situationen för de etiska minoriteterna i de två länderna.

Utrikesminister Radoslaw Sikorski, som sagt att han inte tänker sätta sin fot i Litauen, uppmanade i förra veckan till en omstart i de polsk-litauiska relationerna. (Polskie Radio 19 juli 12)