Amerikansk historiker: Vi bör be Polen om ursäkt

På måndagen publicerades tusen amerikanska dokument om Katynmorden. Innehållet innebär inga nya avslöjanden, men offentliggörandet ses som en gest av välvilja från de amerikanska myndigheterna. Det har länge stått klart att amerikanerna visste att deras allierade Stalin låg bakom avrättningarna av 22 000 polska krigsfångar våren 1940. De planmässiga morden skedde på olika håll i Sovjetunionen, bland annat i Katynskogen utanför Smolensk.

Medan kriget pågick ville Churchill och Roosevelt inte störa alliansen med Stalin som syftade till Hitlers fall. Moskva erkände inte ansvaret för massakern förrän efter kommunismens fall 1989.

Dokumenten visar de interna diskussionerna om ifall USA:s regering borde avslöja sanningen innan Nazityskland förlorat kriget, säger Harvardprofessorn Mark Kramer. Det fanns de som ansåg att sanningen skulle berättas, men Roosevelt sade nej. I en rapport 1952 bekräftades sovjetryssarnas skuld till massakern, men rapporten offentliggjordes inte och USA:s regering teg i flera decennier.

Det är dags att vi ber Polen om ursäkt eller uttrycker vårt djupa beklagande, säger den amerikanske historikern Paul Allen, som själv skrivit ett stort verk om Katyn. Att man dolde sanningen om Katyn innebar att det tog många år innan amerikanerna kunde förstå stalinismens sanna natur, sade Allen. (Polskie Radio 11 sept 12)