Presidenten gratulerar Obama

President Bronislaw Komorowski har framfört sina gratulationer till Barack Obama. Han hyser stor tillförsikt om samarbetet mellan Polen och USA under Obamas andra period i Vita Huset.

Jag är glad över hans seger, sade Komorowski till radiokanalen TOK FM. Det är lättare att samarbeta med någon som du redan känner.

Ukraina hör till de ämnen jag tidigare har diskuterat med president Obama, sade Komotowski. Polen har oavbrutet arbetat för att övertyga väst om att Ukraina inte får stänga dörren till västvärlden. Den måste tvärtom stå öppen, för den vägen kan leda till att många av Ukrainas problem får en lösning.

Obamas löfte i visumfrågan från 2010 är ju också av stor vikt för oss, sade presidenten. Jag tror att det blir lättare att uppfylla det löftet efter valet. Men det kräver ju att den republikanska majoriteten i senaten också säger ja.

För övrigt är det stor chans att president Obama kommer till Polen för att inviga de Polska Judarnas Historiska museum hösten 2013. Museet har ju sponsorer i både USA och Polen, sade Komorowski. (Polskie Radio 8 nov -12)