Litauen lovar övervakning på Pilsudskis grav

Myndigheterna i den litauiska huvudstaden Vilnius har lovat att ordna bevakning sedan den grav, där frihetshjälten och förre presidenten marskalk Józef Pilsudskis hjärta är begravt. Graven vanhelgades i helgen, då en banner spändes över monumentet. I texten framfördes hot mot Waldemar Tomaszewski, ledaren för det parti som representerar den polska minoriteten i landet. Partiet tog för första gången plats i parlamentet, efter valet nyligen.

Det fanns också antydningar om bomber och att polacker skulle komma att dö.

Relationerna mellan Litauen och Polen är sedan tidigare spända – den polska minoriteten i landet anser att polska språket och den polska kulturen bör ha en starkare ställning.

Parlamentets beslut att undervisning ska ske på litauiska i skolorna har väckt upprörda känslor hos polackerna på båda sidor om gränsen.

Marskalk Pilsudski (1867–1935), som kallas det polska oberoendets fader, föddes i Litauen. Efter första världskriget, gick det återuppståndna Polen 1920 till anfall mot Vilnius för att åter göra det till en polsk stad.

Innan Polens delningar i slutet av 1700-talet var Polen och Litauen sedan 1300-talet ett gemensamt rike. (Polskie Radio och webb-Bulletinen 25 nov 12)