Fem gripna för vandalisering

Fem personer har nu gripits för vandaliseringen av marskalk Józef Pilsudskis grav i Vilnius. De tillhör en radikal organisation och är mellan 19 och 27 år, uppger den litauiska polisen. Dokument angående incidenten i helgen, då en banner draperades över Pilsudskis grav med hot mot den polska minoritetens ledare i Litauen och antydningar om att polacker skulle dö.

I somras hälldes röd färg över stenen, där den polske nationalhjältens hjärta begravts.

Relationerna mellan Polen och Litauen är ganska spända, inte minst sedan en ny lag kräver att utbildning i litauiska skolor ska ske på litauiska. Den polska minoriteten anser att deras barn bör få undervisning på polska. Likaså kräver de att få stava sina namn på polska– polskan och litauiskan har inte riktigt samma bokstäver. (Polskie Radio 29 nov 12)