Film pekar ut Gdansk som platsen för CIA-fängelse

Detta är skamligt, vi är alla upprörda. Det säger Pawel Adamowicz, borgmästare i Gdansk, till Gazeta Wyborcza, sedan staden pekats ut som en av CIA:s black sites i Kathryn Bigelows Oscarnominerade film Zero Dark Thirty.

Filmen handlar om mordet på Usama bin Ladin och en av tagningarna har gjorts i hamninloppet och försetts med texten CIA Black Site, Gdansk, Poland.

Polen misstänks för att ha låtit CIA ha haft ett hemligt fängelse för förhör av misstänkta terrorister i Stare Kiejkuty, tjugo mil sydöst om Gdansk. EU-domstolen för de mänskliga rättigheterna vill häva sekretessen kring dokument om CIA-fängelser sedan en terrormisstänkt saudier hävdat att han suttit i CIA-fängelse i Polen.

Staden Gdansk skriver nu på sin webbplats att Bigelows film inte är dokumentär.

Myndigheterna har ingen information som kan bekräfta att ett sådant scenario som utspelar sig i filmen också skulle kunna ha inträffat i verkligheten. Vi hoppas att Gdansk – trots att staden i Kathryn Bigelows film får spela rollen av ”bad guy” – fortsätter att över hela världen främst uppfattas som Frihetens och Solidaritets stad, skriver stadens presstjänst. (Polskie Radio och Gdansk.pl 11 feb 13)