Tusk fick besök från Litauen

Polens relationer med Litauen kan och bör vara bättre än bara bra. Det sade premiärminister Donald Tusk på tisdagen efter ett möte med den litauiske regeringschefen Algirdas Butkevicus, som varit på besök i Warszawa.

På agendan har stått samtal om ekonomiskt samarbete, men frågor som gäller den polska minoriteten i Litauen har också diskuterats.

Vi har liknande syn på relationerna, sade Tusk, och vi hoppas att problemen för polacker i Litauen snart ska lösas.

En ganska stor konflikt är att det officiella språket i landet är litauiska. Det innebär att polacker som bor där inte får stava sina namn på polska, inte heller får man polska orts- och gatunamn på skyltar i områden där det bor mycket polacker. Man har nu påbörjat ett arbete för att förändra lagstiftningen. (Warsaw Voice 13 feb 13)