Tysk film skildrar polackerna som antisemiter under andra världskriget

Den tyska TV-filmen Unsere Mütter, unsere Väter (Våra mödrar, våra fäder) framställer polackerna som nästan lika antisemitiska som nazisterna. Det skriver Polens ambassadör i Tyskland i ett brev till den tyska TV-stationen ZDF. Både Hemmaarmén (den organiserade motståndsrörelsen) och polacker i allmänhet framställs som nästan lika antisemitiska som de tyska nazisterna, och så giriga att de kunde begå de mest avskyvärda handlingar, skriver ambassadören i ett protestbrev.

Filmen följer fyra unga tyskar och en ung judisk man mellan 1941 och 1945.

Bland annat stoppar polska partisaner i en scen ett tyskt tåg, men när de ser att passagerarna är judar på väg till koncentrationsläger avstår de från att befria fångarna.

Det har under inga omständigheter varit vår avsikt att förminska historiska fakta, inte heller det tyska ansvaret för krigsbrott, svarar ZDF. Och efter TV-filmen visades en dokumentär om polacker som försökte hjälpa judarna dödades av tyskarna.

Hemmaarmén hade en officiell gren, Zegota, med uppgift att hjälpa just judar. Men, Hemmaarméns överbefälhavare, general Stefan Rowecki, skrev 1941 i en not till exilregeringen  i London, att även om ingen rekommenderar tyskarnas metoder, så är övervägande delen av landet antisemitisk. (Polskie Radio 28 mars 13)