Tysk tv-serie väcker anstöt i Polen

Politiker från oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) är upprörda över den tyska serien Våra mödrar, våra fäder, som utspelar sig under andra världskriget.

Första avsnittet sändes på måndagen i statliga TVP, och nu kräver man att tv-chefen ska få sparken.

Det är en tysk propagandafilm som innehåller lögner om vårt förflutna, sade PiS-parlamentarikern Mariusz Blaszczak till den polska nyhetsbyrån PAP.

TV-chefen Juliusz Braun framförde i mars själv klagomål till den tyska tv-kanalen ZDF, som producerat den omdiskuterade serien. Beslutet att sända Våra mödrar, våra fäder togs för att polackerna själva skulle kunna bilda sig en uppfattning, meddelar TVP.

I så fall kan man lika gärna göra en tv-serie av Hitlers bok, Mein Kampf, sade en annan PiS-parlamentariker, Maciej Lopinski.

När Våra mödrar, våra fäder sändes i Tyskland protesterade Polens ambassadör mot både bilden av den underjordiska polska motståndsrörelsen och av polacker i allmänhet.

Polackerna framställs som påverkade av antisemitism, nästan på samma sätt som tyskarna, och besatta av en girighet som fick dem att begå avskyvärda handlingar, skrev ambassadören till ZDF.

Den tyska tv-kanalen svarade att det också finns positiva polska karaktärer i serien, och att avsikten inte var att förminska det tyska ansvaret för krigsbrott.

Den sista delen av Våra mödrar, våra fäder, sänds i svensk TV i dag, tisdag. (Polskie Radio 18 juni 13)