Exportförbud för israeliska drönartillverkare

Två israeliska vapentillverkare har fått exportförbud av sin regering, sedan Polens vice försvarsminister förra året fick avgå efter misstankar om korruption.

Polen begärde förra året in anbud på obemannade stridsflygplan, så kallade drönare. I november publicerade tidningen Gazeta Wyborcza ett brev från vice försvarsministern, general Waldemar Skrzypak. Formuleringar i brevet tydde på att han, medan anbudsförfarandet fortfarande pågick, lovat en israelisk vapentillverkare om att ordern skulle gå till dem.

Ministern fick sparken, och företagen har fått kritik av den israeliska regeringen, som oroar sig för att den hänsynslösa konkurrensen ska skada de polsk-israeliska relationerna. Det rapporterar den israeliska tidningen Haaretz. (Polskie Radio 12 feb 14)