Nya skandaluttalanden väntas på måndagen

Utrikesminister Radoslaw Sikorski. Foto: Wikipedia.

Utrikesminister Radoslaw Sikorski.
Foto: Wikipedia.

Alliansen mellan Polen och USA är värdelös, till och med skadlig, eftersom det ger Polen en falsk känsla av säkerhet. Det är snömos.

Det ska utrikesminister Radoslaw Sikorski, enligt en läcka på tidskriften Wprost, ha sagt till förre finansministern Jacek Rostowski på en ny inspelning som publiceras i tidskriften på måndag.

Regeringens utrikespolitik är inte samma sak som Sikorskis privata utrikespolitik. Låt oss hoppas att det här var ett utslag av dumhet och inte av utrikespolitik, sade Julia Pitera, en av topparna i regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) till TVN24.

Wprost ljuger om mötet med Rostowski på Sowa & Przyjaciele, skrev Sikorski på Twitter. Jag har aldrig satt min fot på den restaurangen.

Wprost svarade genast att det här mötet var på Amber room.

Längre fram på bandet, i ett samtal i våras, ska Sikorski ha sagt att polacken i gemen lider av murzynskosc, en rasistisk term som ungefär betyder att de tänker som negrer, uppger Polskie Radio.

Problemet i Polen är att vår vacklande stolthet och låga självuppskattning, uppges utrikesministern ha sagt.

I de artiklar, som tidskriften Wprost har på gång, ska det finnas uttalanden av en rad ministrar, exministrar och affärsfolk, som kan bli ännu mer pinsamma för regeringen Tusk. (Polskie Radio 22 juni 14)