Sikorski: Säkerheten bryts ner inför våra ögon

Om något ser ut som en anka och låter som en anka så är det en anka! Så svarade Polens utrikesminister Radosław Sikorski på frågan om det är ett krig vi ser i Ukraina.

Utrikesminister Radoslaw Sikorski. Foto: Wikipedia.

Utrikesminister Radoslaw Sikorski.
Foto: Wikipedia.

Det är den allvarligaste säkerhetskrisen i Europa sedan flera decennier. Det handlar med all säkerhet om en militär aggression, tillade han under en intervju i polsk radio.

I flera veckor har vi känt till att det funnits ryska soldater på ukrainskt territorium, men torsdagens intrång på ukrainsk mark från Novoasovsk öppnar ett nytt kapitel i konflikten. Vi vet inte säkert om denna nya frontlinje är ett försök att landvägen bryta sig en korridor till Krim, eller om det handlar om att avlasta de hårt trängda separatisterna i Donetsk och Lugansk. Den polska hållningen ska utarbetas inom kort av premiärministern, presidenten och försvarsdepartementet. Det behövs inga hårda ord, här behövs det handling, och det från hela världssamfundet, sa Sikorski.

Därmed antydde han att bollen i det politiska och diplomatiska spelet ligger nu hos Tyskland, Frankrike och USA.

De viktigaste besluten måste fattas av dem som har störst inflytande på situationen, sa han.

Man väntar alltså på USAs röst och på de länder som i Berlin tog på sig medlarrollen. Sikorski påminde om att det var Tyskland som tog på sig ansvaret för samtalen med Ryssland och det är Berlins trovärdighet som nu står på spel.

Sikorski underströk att världssamfundet till slut måste fatta några konkreta beslut, eftersom ”EUs sanktioner verkar enbart under en tid” och nu krävs det handfast handling.

Det inte bara säkerhetssystemet i Europa som systematiskt nedmonteras, det är själva säkerheten som faller sönder inför våra ögon. Vi måste agera bestämt men klokt, eftersom vi hotas av oanade konsekvenser, sa Sikorski.

Dorota Tubielewicz Mattsson