Gdańsk 1939 – Donetsk 2014

”Vi ska inte dö för Gdańsk!” – den frasen blev symbolen för västs inställning till andra världskrigets utbrott för exakt 75 år sedan. Tre gånger gav Frankrike och Storbritannien Hitler sin tysta tillåtelse att agera fritt: vid Anschluss, [införlivandet av Österrike med Tyskland] samt annekteringen av Sudetlandet och Tjeckoslovakien. Inga allvarliga konsekvenser kom därav. Det bara uppmuntrade Hitler till att underteckna en pakt med Sovjet och till att den 1 september 1939 anfalla Polen och därmed starta andra världskriget. När de första skotten hördes i Gdańsk och på Westerplatte trodde väst att man genom att låta Gdańsk falla skulle kunna rädda sitt eget skinn. Så blev det inte. Paris blev, efter Warszawa, nästa ockuperade huvudstad och snart föll bomberna över London. Först då började omvärlden reagera.

Det är inledningen av ett öppet brev som polska intellektuella idag riktar till Polen och Europa, skriver Dorota Tubielewicz Mattsson.

Läs artikel >>