Maciejewskis Requiem spelades på konsert för krigets offer

Kompositören Roman Maciejewski.  Foto: okf.

Kompositören Roman Maciejewski.
Foto: okf.

I Berlin högtidlighölls på fredagen minnet av offren i första världskriget och andra världskriget med en konsert.

Initiativet har tagits av Poznans Filharmoniska orkester, som tillsammans med Leipzigs Radiokör och polska och tyska solister framförde Roman Maciejewskis requiem Missa pro defunctis. Dirigent var Lukasz Borowicz från Polskie Radios Symfoniorkester i Warszawa.

Roman Maciejewski (1910–1998), som inte spelas så ofta, utbildades på musikkonservatoriet i Warszawa samtidigt som Witold Lutoslawski. På 1930-talet reste han till Paris, hamnade i USA och så småningom i Göteborg.

Det tog honom fjorton år att komponera sitt requiem, som hade premiär i Warszawa 1960. (Polskie Radio och webb-Bulletinen 6 sept 14)

Läs Michal Wesolowskis artikel om Roman Maciejewski >>