Ett djärvt och modigt tal!”

Ett mycket klokt, djupborrande och väl avvägt tal! Det sade veteranen från andra världskriget, förre utrikesministern Władysław Bartoszewski, som själv hörde president Bronisław Komorowskis tal i Bundestag, den tyska riksdagen, den 10 september.

Komorowski fann de rätta orden för att uttrycka Polens vilja och stora ansträngningar att återuppbygga de polsk-tyska relationerna bortom alla fördomar och all historisk belastning, sade Bartoszewski till tidningen Gazeta Wyborcza.

Den andra delen av talet, sade Bartoszewski, var en mycket djärv och modig men ärlig kritik av den undanglidande politik som Tyskland fört, istället för att slå vakt om den civiliserade världens värderingar.

Dorota Tubielewicz Mattsson rapporterar om reaktionerna på president Komorowskis tal i Berlin >>