Kolarbetare stoppar rysk kol

Drygt 200 kolgruvearbetare blockerar leveranser av rysk kol vid gränsstationen Braniewo-Mamonowo, i protest mot ”billig kol av dålig kvalitet” som översvämmar den polska marknaden och hotar jobben.

Protesterna kan fortsätta till slutet av veckan, uppger en representant för kolarbetarna till Polskie Radio.

Den 1 oktober, då landets nya premiärminister, Ewa Kopacz, lägger fram sin regeringsförklaring, har fackföreningen Solidaritet aviserat demonstrationer för att protestera mot löner och arbetsvillkor i de polska gruvorna.

Trots att Polen är en stor kolproducent importeras runt 10 miljoner ton årligen från Ryssland och Tjeckien. De protesterande gruvarbetarna kräver att representanter för regeringen ska komma till gränsen och lyssna till dem. (Polskie Radio 24 sept 14)