Grass fisk avtäcktes i Gdansk

Författaren Gunter Grass avtäcker sin skulptur på Grassfestivalen i Gdansk.  Bild: Skärmdump från Polske Radio.

Författaren Gunter Grass avtäcker sin skulptur på Grassfestivalen i Gdansk.
Bild: Skärmdump från Polske Radio.

Jag är glad att det finns ett minne av mig i min födelsestad. Det sade Nobelpristagaren Günter Grass på söndagen, när han avtäckte en av sina egna skulpturer i Gdansk, rapporterar nyhetsbyrån PAP. Avtäckandet var en del av den sjätte Grassomaniafestivalen.

Skulpturen, som visar två händer med en plattfisk, kallas Fångad piggvar. Stadens borgmästare Pawel Adamowicz köpte den efter ett besök i Grass ateljé.

Tack vare den här skulpturen har vi nu Grass i en konkret form, sade Adamowicz. Det här verket kan man bokstavligen få grepp om.

Ett annat inslag i festivalen var ett datorspel om gamla Gdansk, som inspirerats av Grass böcker.

Grass föddes 1923 i det som då var fristaden Danzig, och det var på Westerplatte utanför Gdansk, den forna fristaden, som Nazi-Tyskland inledde andra världskriget. Efter kriget fördrevs etniska tyskar från staden.

Grass mest berömda roman Blecktrumman, som kom 1959, är första delen av hans trilogi om Gdansk.

När det 2006 i en biografi nämndes att Grass hade varit med i Waffen SS – de frivilliga nazistiska säkerhetsstyrkorna – fick han mycket kritik för att inte ha berättat om det tidigare. Hans långvariga arbete för försoning mellan polacker och tyskar anses nu ofta har gottgjort det.

I Sverige förutsatte många att han medvetet väntade med att avslöja sin bakgrund i Waffen SS till efter 1999, då han tilldelades nobelpriset i litteratur. Om det blev känt skulle han förmodligen ha strukits från listan av nobelpriskandidater. (Polskie Radio och webb-Bulletinen 6 okt 14)