Putin: Låt oss dela upp Ukraina

Putin ville att Polen skulle sända soldater till Ukraina. Och delta i delningen av Ukraina. Vi har känt till ett sådant scenario i åratal. Bland det första Putin sa under Tusks besök i Moskva var att den ukrainska staten var en artificiell statsbildning och Lviv är en polsk stad – varför skulle inte Polen och Ryssland ta itu med detta tillsammans. Det ska utrikesminister Radek Sikorski ha berättat för Politico.com.

Samtalet mellan den ryske presidenten och dåvarande premiärministern Donald Tusk ska enligt Politico.com ha ägt rum under den senares besök i Moskva år 2008.

Som tur var svarade Tusk inte på Putins förslag. Han förstod att samtalet spelades in, sa Sikorski. Han tillägger dock att Polen understrukit för ryssarna att man inte vill ha med våldshandlingar mot Ukraina att göra.

Departementets talesperson Marcin Wojciechowski vill inte kommentera artikeln, skriver gazeta.pl. Inte heller premiärministern Ewa Kopacz vill uttala sig med hänvisning till att hon inte läst den påstådda intervjun med Sikorski.

I morgon är det dags för talmannens sedvanliga möte med journalister, och det kan bli ett utmärkt tillfälle för Sikorski att kommentera artikeln i Politico.com

Dorota Tubielewicz Mattsson