USA vill ha Polański utlämnad

USA har försökt få Roman Polański utlämnad från Polen, sedan det blev känt att han deltog i invigningen av Museet för de polska judarnas historia i Warszawa.

Polański avvek från USA 1978 i samband med en rättegång där han anklagades för sex med en 13-åring i Los Angeles och har varit efterlyst sedan dess, även om ärendet tycks ha blivit mer aktuellt på senare år.

Justitiedepartementet har mottagit en begäran om att Polański skulle gripas, för att man sedan skulle kunna inleda förhandlingar om utlämning, skriver tidningen Gazeta Wyborcza. Men enligt en tjänsteman på justitiedepartementet ska begäran ha avslagits eftersom den inte var skriven på polska.

Skrivelsen följde inte de formella kraven, sade tjänstemannen, så tills vidare gör vi ingenting. Enligt de internationella överenskommelserna ska sådana handlingar vara översatta till landets språk. Och när det är gjort är Polański tillbaka i Frankrike.

2009 greps Polański på USAs begäran på flygplats i Zürich, men blev aldrig utlämnad av den schweiziska regeringen.

Polański, som föddes i Polen och fick sin utbildning på den berömda filmskolan i Łódź, bor i Paris sedan 1978 men har besökt Polen flera gånger. Han har planerat att spela in sin film om Dreyfusaffären i Polen. (Polskie Radio 30 okt 14)