Adam Michnik får litauiskt fredspris

Adam MIchnik får litatuiskt frihetspris. Foto: Stephan Röhl, wikipedia

Adam MIchnik får litatuiskt frihetspris.
Foto: Stephan Röhl, wikipedia

Adam Michnik, chefredaktör på den stora polska tidningen Gazeta Wyborcza, har nominerats till det prestigefyllda litauiska Frihetspriset för år 2014. Det meddelade ukrainska parlamentet på fredagen.

Motiveringen lyder: Den polske publicisten, essäisten, författaren, historikern, politiske aktivisten och chefredaktören för Gazeta Wyborcza, har år 1991 tillsammans med andra polska politiker visat ett ovillkorligt stöd för Litauens suveränitet, har stöttat litauernas kamp mot den sovjetiska aggressionen och uppmanat den polska regeringen att godta den litauiska självständigheten och har kämpat för ett internationellt erkännande av ett självständigt Litauen.

Adam Michnik har vid ett flertal tillfällen bestämt uttalat sig mot utnyttjandet av olika nationella minoriteter i syfte att skärpa de polskt-litauiska konflikterna. Han har också uttalat sig för stärkta relationer mellan Polen och Litauen inför krigshotet i Ukraina, står det vidare.

Frihetspriset kom till år 2011 och delas ut den 13 januari på Frihetsförsvararnas dag (den dag då många litauer miste livet under de sovjetiska stridsvagnarna år 1991).

Priset tilldelas personer och organisationer som utmärkt sig i kampen för mänskliga rättigheter, demokratiutvecklingen och kampen för de central- och östeuropeiska folkens frihet.

Dorota Tubielewicz Mattsson