Inte bara Ida

Filmen Ciało av Małgorzata Szumowska tävlar på Berlinfestivalen 2015.

Filmen Ciało av Małgorzata Szumowska tävlar på Berlinfestivalen 2015.

Malgorzata Szumowskas senaste film Body/ Cialo är en av nitton filmer som kämpar om Guldbjörnen på årets festival i Berlin.

Szumowska är en av de hetaste namnen inom polska filmbranschen just nu. Hennes film bygger på ett eget manus, skrivet tillsammans med Michal Englert. Cialo är en blandning av psykologisk film och dramakomedi. Huvudpersonerna, en bitter åklagare och hans anorektiska dotter, försöker, var på sitt sätt, att komma till rätta med livet efter en närståendes tragiska bortgång. En dag får dotterns terapeut ett meddelande från ”den andra världen”. Hon vidarebefordrar det till de båda, som nu får fundera över sina föreställningar om livet och döden.

Małgorzata Szumowska. Foto: Oliver Abels, wikimedia.

Małgorzata Szumowska.
Foto: Oliver Abels, wikimedia.

Filmen är en parabel om den moderna människan, berättar Szumowska i en intervju med nyhetsbyrån PAP.

Vi längtar ofta efter något som är nära, men som vi inte förmår att se det. Det är därför som vi söker efter olika typer av tro eller otro utan att märka att lyckan är här och nu, inom räckhåll, säger hon.

Berlinfestivalen är en av de viktigaste i världen. Jag är glad att en polsk film deltar och har chansen att vinna priser, säger chefen för Polska filminstitutet, Agnieszka Odorowicz. Jag hoppas att såväl juryn som publiken ska se Szumowskas film som en viktig röst inom vår tids polska film.

Szumowska har valt att göra en mycket svart komedi för att hitta ”eländets komiska aspekter”, skriver den stora tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung. Bakom blodet från brottsplatsen och de utmärglade kropparna ryms till slut en feelgood-film, skriver recensenten.

Filmfestivalen i Berlin arrangeras sedan 1951. Ordförande i juryn är i år den amerikanske regissören Darren Aronofsky.

Dorota Tubielewicz Mattsson