USAs ambassadör beklagar FBI-chefens uttalande

Vice utrikesminster Leszek Soczewica hade på söndagen ett samtal med den amerikanske ambassadören Stephen Mull för att framföra Polens misnöje med ett uppmärksammat uttalande av FBI-chefen James Comey.

Comey sade i veckan ett tal att han ville att hans medarbetare skulle gå på Holocaustmuseet i Washington för att förstå vad som hände under andra världskriget. Han sade också att mördarna och deras medbrottslingar i Tyskland, Polen och Ungern och på många andra platser inte ansåg att de gjorde något som var fel.

De övertygade sig om att detta var rätt väg att gå, sade Comey.

Mull skriver nu i ett pressmeddelande att uttalandet var oacceptabelt och att han har skickat ett brev till FBI-chefen där han protesterar mot dennes historieförfalskning. Mull påpekar i brevet att Comey anklagar polacker för brott som de inte begått utan tvärtom var blev offer för. (Warsaw Business Journal 20 april 15)