Polsk-tyskt toppmöte hedrade Bartoszewski

De polsk-tyska regeringssamtalen skulle inte ha fungerat så bra om det inte vore för Władysław Bartoszewskis arbete. Det sade Tysklands kansler Angela Merkel, som på måndagen besökte Warszawa för ett toppmöte med premiärminister Ewa Kopacz, rapporterar nyhetsbyrån PAP.

Bartoszewski, regeringens utsände för internationell dialog och då särskilt relationerna med Tyskland, skulle ha hållit ett anförande vid mötet, men eftersom han – 93 år gammal – avled i helgen, läste Kopacz upp hans tal.

Konsultationerna mellan våra regeringar är ett exempel på vad Bartoszewski arbetade med och vad han ville, sade Merkel. Han var alltid redo att resa till Tyskland, och han var djupt involverad i i Polens angelägenheter. Det är därför vi saknar honom. Vi böjer våra huvuden för hans arbete.

Våra båda länder är nära handelspartner och vi möter de stora utmaningarna på kontinenten tillsammans, sade de båda regeringscheferna på en presskonferens efter mötet.

Det är vårt ansvar inför framtiden i EU, sade Kopacz. Och varje aspekt av den politiska sfären omfattas av de polsk-tyska samarbetet.

De två ländernas försvarsministrar diskuterade på samma möte gemensamma relationer och Nato och undertecknade ett dokument om ett bredare samarbete med delard underrättelseverksamhet och utbyte av efarenheter mellan respektive arméer och flottor. (Polskie Radio 27 april 15)