Ryska knuttar tog sig in i Polen trots förbud

Det ryska mc-gänget Nattvargarna firar krigsslutet med en resa genom bland annat Polen. Foto: wikimedia commons

Det ryska mc-gänget Nattvargarna tog sig in i Polen.
Foto: wikimedia commons

Ett tjugotal enskilda medlemmar av den Putin närstående ryska mc-klubben Nattvargarna har, trots förbud från polska myndigheter, tagit sig in i Polen via olika gränsstationer.

Mc-klubben har för avsikt att göra en turné från Moskva via ett antal sovjetiska monument i Vitryssland, Polen, Tjeckien, Slovakien och Österrike för att nå fram till den sovjetiska krigskyrkogården Treptower Park i Berlin den 9 maj, då krigsslutet traditionellt firas i Moskva.

Förbudet att köra i kortege till bland annat Auschwitz beror på att Nattvargarna lämnat in sin ansökan alldeles för sent för att myndigheterna skulle kunna upprätthålla säkerheten om något skulle inträffa – många i Polen är upprörda över tanken på en hel kolonn ryska knuttar som ska braka fram genom landet.

På vägen från Moskva stannade kortegen till vid Katyn, där sovjetiska säkerhetstrupper 1940 på Stalins order avrättade över 20 000 polska reservofficerare. På den stora begravningsplatsen finns också många ryssar begravda, som även de avrättades av Stalins trupper. (Warsaw Voice och webb-Bulletinen 27 april 15)