Tysk tidning föreslår tysk-polsk brigad mot hotet från Kreml

Polen och Tyskland borde bilda en gemensam stridsdivision. Det skriver den tyska tidningen Die Welt på lördagen. Anledningen är det ökande hotet från Ryssland.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

En gemensam polsk-tysk styrka skulle vid behov kunna försvara de baltiska staterna och i framtiden bli till och med början till en europeisk armé.

För litauer, letter och ester är det självklart att den ryske presidenten Vladimir Putins ambition är att skriva in sig i världshistorien. Denna ambition är fortfarande inte uppnådd, trots att han fortfarande inte smält färdigt Krim, skriver die Welt, och understryker att den ryske presidentens mål är att ”återuppbygga det slagna imperiet och ge det en ny storhet”.

Den av NATO utlovade spjutspetsen är inte tillräckligt för att lugna balterna. Balternas och polackernas tragiska erfarenheter ger dem all rätt att känna rädsla inför Ryssland och ett ytterst begränsat förtroende för västmakterna. I Kreml finns en allt tydligare fraktion som hävdar att Väst för närvarande är svagt och att detta faktum bör utnyttjas. En NATO-brigad i de baltiska staterna skulle göra Putin medveten om att Europa och USA kommer att göra allt för att skydda sina östliga allierades frihet, skriver Die Welt.

Därför bör Berlin lägga fram förslag om att skapa en gemensam tysk-polsk militär brigad med förläggning i östra Polen. Brigaden skall kan bestå av 2 500 tyska soldater och 2 500 polska soldater, den kan utrustas med tunga vapen som vid behov kan skydda våra allierade. Om initiativet slår väl ut kan andra länder med tiden ansluta sig till den polsk-tyska brigaden.

Frågan är bara vad president Putin skulle säga om ett sådant förslag? Och om inte det polska motståndet mot Tyskland fortfarande är för starkt för att polackerna skulle acceptera det.

Är vi mogna för ett polskt-tyskt militärt samarbete?