Nej till civilt partnerskap

Det blev nej den här gången också.

Parlamentet har nu under årens lopp fyra gånger sagt nej till att legalisera sambopar – oavsett om de är av olika eller samma kön. Lagen var tänkt att reglera frågor som sambeskattning, arvsrätt och hjälp från socialförsäkringssystemet om den ena parten avlider.

Men så blir det alltså inte. Ledamöterna från de olika konservativa grupperna röstade nej, liksom en del av de parlamentariker som tillhör det mer liberala regeringspartiet PO (Medborgarplattformen).

SLD (Vänsteralliansen) som lagt fram förslaget, tänker ta upp frågan igen efter parlamentsvalen i höst.

Homosexuella grupper i Polen hade hoppats på ett annat utfall av omröstningen sedan Irland – Europas mest katolska land – nyligen i en folkomröstning sagt ja till enkönade äktenskap, men de har alltså inte sina parlamentariker med sig. (Polskie Radio 26 maj 15)