Vita Vitale – Polen tackar sina svenska vänner

Många var närvarande när tacksamhetsmonumentet Vita Vitale återinvigdes i Slottsparken i Malmö. Foto: Karolina Larsson Vogel

Många var med när monumentet Vita Vitale återinvigdes i Slottsparken i Malmö. 
Foto: Kent Larsson.

Tacksamhetsmonumentet Vita Vitale, som tidigare stod vid polska generalkonsulatet i Malmö, fick i fredags en ny plats i Slottsparken i Malmö. Den högtidliga återinvigningen inleddes under Malmös för dagen blåa himmel med en trumpetversion av först den polska och sedan den svenska nationalsången.

Konsul Barbara Sośnicka från polska ambassadens konsulära avdelning i Stockholm ledde ceremonin och bland de närvarande syntes bland annat Malmö kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson och Polens ambassadör i Sverige, Wiesław Tarka.

Konstnären Antonio Pasquini berättade om skulpturen och Jan Axel Stoltz påminde om 1980-talet då han som ordförande i Stödkommittén för Solidaritet såg till att hjälp till oppositionen smugglades in bakom järnridån.

Läs artikel >>