Läckan tvingar Kopacz att möblera om

Jag accepterar inte riksåklagarens förklaring. Det säger premiärminister Ewa Kopacz som gör en kraftig ommöblering i regeringen sedan tusentals sidor ur utredningen av avlyssningsskandalen 2014 lagts ut på Facebook.

Riksåklagaren Andrzej Seremet kallades på onsdagen till parlamentet för att förklara hur det var möjligt att sekretessbelagt material från en brottsutredning kunnat hamna på Facebook. Seremet försökte tona ner händelserna och uppmanade ledamöterna att inte gripas av hysteri.

Regeringschefen var inte imponerad.

Hälsominister Bartosz Arłukowicz, idrottsminister Andrzej Biernat och ministern för de statliga företagen, Włodzimierz Karpiński, som alla fått sina middagskonversationer avlyssnade, får lämna regeringen. Radosław Sikorski, som efter avlyssningsskandalen tvingades bort från utrikesministerdepartementet, avgår nu som talman i sejmen.

Men fler huvuden faller.

Förre finansministern Jacek Rostowski, som när Europeiska rådets ordförande Donald Tusk lämnade över premiärministerposten till Ewa Kopacz, åter togs in i värmen, får gå. Liksom Jacek Cichocki, chef för premiärministerns kansli, statssekreterare Thomas Tomczykiewicz på näringsdepartementet, statssekreterare Rafał Bania på finansdepartementet och statssekreterare Stanislaw Gawłowski på miljödepartementet. (gazeta.pl och wB 10 juni 15)

Mer om avlyssningsskandalen >>