Hjälp till Nepal istället för blommor till lärare

En lärare i Szczecin har inför skolavslutningen föreslagit att barnen istället för blommor som ändå vissnar efter några dagar lägger en slant på att hjälpa de jordbävningsdrabbade i Nepal.

Krzysztof Ponikowski som läraren heter har räknat ut att om var fjärde av Polens fyra miljoner elever gav 10 zloty (ca 25 kronor), vilket motsvarar priset för en enkel blombukett, skulle man samla in 10 miljoner zloty (ca 25 miljoner kronor). En ansenlig summa för att hjälpa till att bygga upp Nepal efter den sista tragiska jordbävningen.

Polska Akcja Humanitarna (Polska humanitära aktionen) har tagit upp Ponikowskis ide och genom sociala medier uppmanat såväl lärare som elever att ansluta sig till projektet som heter Zamiastkwiatka (Iställetförblomma). På skolorna pratar man om Nepal och hänger upp affischer och informationsblad. Ibland är det lärare som tar initiativet, ibland är det elever.

Det är dock inte alla som gillat projektet. En del lärare tycket att seden att överräcka blommor ingår i den polska kulturen och projektet som projektet Zamiastkwiatka sänder fel signaler till barnen. Andra tycker att välgörenhet ska ske på frivilligt basis och kan inte ske på andras bekostnad. Barnen som ändå kommer med blommor till skolavslutningen kommer att pekas ut menar dem.

Ägare till blomsteraffärer har också synpunkter. De kommer ju att gå miste om stora inkomster.

Och i Nepal är situationen två månader efter den förödande jordbävningen fortfarande kritisk.

Dorota Tubielewicz Mattsson