Ingen tillfällighet att avlyssningsaffären fortsätter

I en ny avlyssning är det ett samtal mellan förre presidenten Aleksander Kwaśniewski och parlamentarikern Ryszard Kalisz som publicerats. Fotomontage, bilderna från wikipedia och Kwasniewskis hemsida.

Nya avlyssnade – förre presidenten Aleksander Kwaśniewski och parlamentarikern Ryszard Kalisz.
Bilderna från wikipedia och Facebook.

Förra sommarens avlyssningsskandal får nu ännu en uppföljning. Den här gången är det den ultrakonservativa veckotidningen Do Rzeczy (Till Saken) som publicerar ett inspelat samtal mellan förre presidenten Aleksander Kwaśniewski och parlamentarikern Ryszard Kalisz, båda vänsterpolitiker. I samtalet antyds att försvarsministern Tomasz Siemoniak skulle vara inblandad i en ospecificerad korruptionshärva.

Kalisz refererar till den militära säkerhetstjänstens chef, Janusz Nosek, och Kwaśniewski beskriver dåvarande premiärministern Donald Tusk som ”rödhårig och hämndlysten”. Samtalet spelades in på det numera välkända restaurangen Sowa i Przyjaciele i Warszawa i oktober 2013 där de två politikerna gjorde det folk gillar mest – att skvallra om andra, göra sig viktiga, äta och dricka gott.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Siemoniak avfärdade insinuationerna som osanna och vände sig till åklagarmyndigheten som nu startar en utredning. General Nosek förnekade att han skulle ha haft bevis för att Siemoniak var korrumperad. Kalisz förnekar också att det skulle ha funnits några bevis. Han har dessutom bett Siemoniak om ursäkt i TVN 24.

Jag anser att Tomasz Siemoniak är en hederlig människa, sade han. Om jag sårat honom med mina formuleringar i ett privat samtal ber jag om förlåtelse.

Läs vidare >>