Akademikerbråk om Bauman och huliganerna

Zygmunt Bauman.  Foto: wikipedia.

Zygmunt Bauman.
Foto: wikipedia.

Nu är forskarna i luven på varandra om vad som egentligen hände under den omskrivna incidenten 2013 då medlemmar i den nationalistiska organisationen NOP (Narodowe Odrodzenie Polski – Polens nationella pånyttfödelse) visslade och hånade Bauman under en föreläsning i Wrocław. Nitton av dem fälldes senare i domstol.

Den tyska tidskriften Information Philosophie rapporterade om händelsen. Professor Andrzej Przylębski från Filosofiska institutionen vid universitetet i Poznań reagerade kraftigt mot artikeln och i ett brev till redaktionen meddelade han att det var studenter som reagerade mot Baumans föreläsning och att deras reaktion inte föranleddes av antisemitism utan av Baumans förflutna.

Bauman var inte bara en trogen stalinist utan också officer i den militära säkerhetstjänsten, jämförbar med SS*. Och han har aldrig velat eller kunnat förklara sin medverkan där på ett trovärdigt sätt, skrev Przylębski.

Läs vidare >>