Polackerna lämnar städerna för bättre livskvalitet

Idag har Polen fem städer med mer än en halv miljon invånare – Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław och Poznań. Men 2050 beräknas bara Warszawa, Kraków och Wrocław vara så stora, skriver tidningen Rzeczpospolita.

Många kommer att flytta ut i förorten, där det är lugnare, tystare och grönare, där det finns parker och lekplatser för barnen, säger demografen Peter Szukalski.

Även om man räknar med en del invandring kommer hela landets befolkning att minska, och storstäderna blir de som drabbas mest. Välutbildade, väletablerade personer med stabila inkomster och barnfamiljer flyttar ut för att få bättre livskvalitet. Därmed minskar de kommunala inkomsterna, samtidigt som många fattiga äldre och sjuka i städerna behöver alltmer hjälp.

Warszawa är den enda av städerna i landet som inte förlorar invånare, alla de övriga kommer att berövas en del av sitt skatteunderlag. År 2050 beräknas landet ha 33,9 miljoner invånare, varav 18,8 miljoner kommer att bo i städerna och 15,1 miljoner på landsbygden.

Idag har Polen 38,5 miljoner invånare. (Rzeczpospolita och wB 2 aug 15)