Draken har två ansikten

Draken sprutar eld där han står på vakt utanför sin grotta under Wawel. Foto: Anna Ahlgren.

Draken sprutar eld där han står på vakt utanför sin grotta under Wawel.
Foto: Anna Ahlgren.

En av attraktionerna på den gamla kungaborgen Wawel i Kraków är den eldsprutande draken och drakens grotta under borgen. Draken ingår i berättelsen om stadens tillkomst – han terroriserade bygden och besegrades av den djärve prins Krak, fursten som också grundade Kraków.

Många polska konstnärer och illustratörer har under seklernas lopp avbildat draken, som från början var hemsk och skrämmande men på 1900-talet utvecklades och blev mindre skrämmande och mer barnvänlig.

Nu öppnar Wawel en ny utställning som visar både legenden i konsten och föremål från de utgrävda grottorna och gångarna under borgen och från Kraks kulle, där den mytiske fursten enligt traditionen ska ligga begravd. (Polskie Radio 12 aug 15)