Kopacz avvisar tillägg till folkomröstning

En het fråga i den politiska debatten just nu är folkomröstningen den 6 september.

Den utlystes av den förre presidenten Bronisław Komorowski i ett försök att få fler röster inför andra omgången av presidentvalet i maj. Frågan om enmansvalkretsar hade blivit viktig sedan uppstickaren Paweł Kukiz med denna enda fråga på programmet fått 20 % av rösterna efter det första valet.

Komorowski utlyste folkomröstning i tre frågor: enmansvalkretsar, offentligt finansierat partistöd och möjligheten för skatteverket vid konflikt att ha en positivare inställning till privatpersoner.

Ett av den nye presidenten Andrzej Dudas viktigaste vallöfte var att sänka den nyligen höjda pensionsåldern. Han föreslog genast att polackerna den 6 september skulle ta ställning till fler frågor: pensionsåldern, när barn ska börja skolan och hanteringen av de statliga skogarna. Han stöds av sitt (ex)parti, nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa), vars politiker pläderar för detta som ett inslag i dels kampanjen inför folkomröstningen och dels inför parlamentsvalet den 25 oktober.

Liberalkonservativa regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) känner inget behov av att låta Dudas kärnfrågor dominera folkomröstningen.

Jag kan inte se att man kan lägga till ytterligare frågor, säger premiärminister Ewa Kopacz. Om vi ska rösta om andra frågor måste det utlysas en ny folkomröstning.

Även andra politiker av olika kulör har kommit med förslag. Mest anslående är högerextremisten Janusz Korwin-Mikke som tycker att väljarna ska säga om de vill avskaffa inkomst- och bolagsskatt, offentligt finansierat partistöd och obligatorisk socialförsäkring.

Grundlagsexperter tycks ha lite olika åsikter om hur man kan göra – men även de som är positiva anser att det nu är för sent eftersom det bara är tre och en halv vecka kvar.

Den förre presidenten Bronisław Komorowski har tidigare avvisat förslaget att lägga till nya frågor, men den nye, Duda, vill gärna ha stöd för sina vallöften om sänkt pensionsålder. (PAP, Rzeczpospolita och wB 13 aug 15)