Kopacz: Polen är ingen enpartistat

Ewa Kopacz vill att folkomröstningen ska ta med frågor från alla partier. Foto: wikipedia.

Ewa Kopacz vill att folkomröstningen ska ta med frågor från alla partier.
Foto: wikipedia.

Jag förutsätter att president Andrzej Duda kommer att inkludera frågor från alla politiska partier i folkomröstningen och inte bara de förslag som kommer från PiS. Det sade premiärminister Ewa Kopacz på fredagen, sedan Duda tillkännagett att det ska hållas två folkomröstningar i höst.

Den första blir som beslutat den 6 september med de frågor som den förre presidenten Bronisław Komorowski valt – enmansvalkretsar, partistöd och myndigheternas inställning till privatpersoner i skattekonflikter. Den andra blir samma dag som parlamentsvalet den 25 oktober och ska omfatta de frågor som det Duda närstående nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) vill fokusera på – återgång till lägre pensionsålder, tidigare skolstart och förbud mot försäljning av statliga skogar.

Polen är inte en enpartistat, sade Kopacz, president Duda säger att han vill vara hela Polens president, men jag känner mig besviken för att inte säga lurad.

Att ha en folkomröstning om PiS hjärtefrågor kan naturligtvis hjälpa partiet att få överta makten, men PiS ligger redan så bra till i opinionsmätningarna att valsegern blir lätt.

Presidentens beslut om två folkomröstningar måste godkännas av parlamentets första kammare, senaten, där det liberalkonservativa regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) har majoriteten.  (Warsaw Business Journal och wB 21 aug 15)