Duda kritiserar Polen i Berlin

Polen är inte ett rättvist land. Det sade president Andrzej Duda till den tyske presidenten Joachim Gauck vid sitt besök i Berlin på fredagen. Många upplever en fläkt av frihet, modernitet, välstånd och livskvalitet men andra har inte fått vad de väntade sig.

Det är rimligt att medborgarna väntar sig rättvisa, sade Duda, och jag tror att polackerna valde mig till president för att jag talar högt om detta. Jag kallar en spade för en spade. Tyvärr är Polen idag ett land där många medborgare behandlas illa.

Uttalandet nådde naturligtvis Warszawa, och premiärminister Ewa Kopacz uppfattade kritiken.

Jag blir generad sade hon, jag anser att man alltid bör tala väl om Polen, särskilt när man är utomlands. Jag har mycket ofta sagt till presidenten att jag vill träffa honom. Jag har fått intrycket att president Gauck talade väl om Polen, och att president Duda då sa att Polen inte är ett rättvist land. Jag blev ledsen över det, sade Kopacz.

Det är inte så vanligt att presidenter far runt i världen och uttalar sig negativt om sitt eget land, och Dudas kommentar har väckt uppseende inte bara i Polen. Man får väl se det som ett inslag i valkampanjen, där Duda arbetar hårt för att få polackerna att inse att landets frälsning hänger samman med vem som vinner parlamentsvalet i höst. Och då gäller det att visa att det liberalkonservativa regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) misskött sig under sina åtta år vid makten.

Det Duda närstående nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) når allt högre siffror sedan segern i presidentvalet i maj, och presidenten anstränger sig att visa att landets två största partier inte har mycket att tala om. (gazeta.pl och wB 30/31 aug 15)