Polska barn skolstrejkar i Litauen

Den polska minoritetens elever i Litauen strejkade på onsdagen mot att de måste läsa litauiska 800 timmar extra för att språkligt komma på samma nivå som sina litauisktalande kamrater. Och det behövs nog eftersom undervisning i vissa ämnen bara sker på litauiska. Men många av de etniska polackerna i Litauen talar inte litauiska och man kräver att barnen ska undervisas på det egna modersmålet.

Föräldrar och skolkommittéer i Litauens polska minoritet tycker inte att det är så nödvändigt med litauiska eftersom barnen då får mindre tid att studera andra ämnen.

Vi ska kämpa tills vi får vår vilja igenom, säger strejkarrangörerna som hoppas att den rysktalande minoriteten också ska låta sina barn skolstrejka.

Det handlar om 90 skolor och 12 000 polska elever.

I många sekel var Polen och Litauen ett land men idag finns ett misstroende som poppar upp då och då. Särskilt infekterad tycks språkfrågan vara. Polackerna vill ha sina namn skrivna med polska bokstäver i sina litauiska pass – ą,ę,ś,ć och så vidare finns inte i litauiskan. De kräver också att gatunamnen i de områden där de bor ska vara skrivna på polska. (Polskie Radio och wB 2 sept 15)