Vänstern vill mota ut religionen ur skolorna

Barbara Nowacka. Bild: Facebook.

Barbara Nowacka.
Bild: Facebook.

Bygg skolor och beskatta prästerna. Så lyder partiet Enade Vänsterns (ZL) slogan i en färsk kampanj som ska försöka få polackerna mer sekulära.

Enligt grundlagen är Polen ett sekulärt land, men i verkligheten har kyrkan sedan många decennier mycket stort inflytande, inte minst i skolan. Elever har rätt att begära utbildning i etiska och moraliska frågor i stället för religionsundervisning men när de de lokala prästerna i skolan visar sitt missnöje blir det i realiteten svårt att få rektorerna att följa den delen av skollagen.

Nu vill ZL att det inte ska förmedlas någon religionsundervisning i skolan, att Kyrkofonden – som är ett stort statligt bidrag till katolska kyrkan – ska avskaffas och att prästerna ska börja betala inkomstskatt.

De pengar vi sparar ska i stället gå till behövande elever, säger Barbara Nowacka, som toppar ZLs vallista.

Vi vet att alla skolor har för lite pengar, vi vet att det finns barn som kommer hungriga till skolan och går hem hungriga – det är ett av våra största missförhållanden, inte bara i politiken utan i hela samhället, säger Nowacka. Många skolor saknar tandläkare, skolhälsovård och till och med vatten ibland.

Enade vänstern består av SLD (Vänsteralliansen), de Gröna och några små vänsterpartier. (Polskie Radio och wB 2 sept 15)