Demonstration vid Wesołowskis begravningsmässa

Vi ska protestera mot att den polska kyrkan ignorerat prästers övergrepp mot barn. Det säger Marek Lisiński, ordförande i stiftelsen ’Nie lęjajcie się’ (Var inte rädd), till Radio Zet. Men vi kommer inte att störa mässan eller de sörjande.

Det är den pedofilimisstänkte förre ärkebiskopen och Vatikandiplomaten Józef Wesołowski, vars kropp transporterats hem till Polen för att begravas, och dessförinnan hålls på lördag en begravningsmässa i Czorsztyn i södra Polen.

Wesołowski stod inför rätta för sexuella övergrepp mot barn i Dominikanska republiken, men avled i slutet av augusti innan rättegången kommit igång.

På måndagen höll Vatikanen en begravningsmässa innan kroppen transporterades till Polen. Wesołowski blev visserligen avsatt förra sommaren, men enligt uppgifter är han i kistan iförd kaftan och biskopsring. (Polskie Radio och wB 3 sept 15)