Walęsa röstar inte på söndag

Lech Walesa. Foto: Medef, wikipedia.

Lech Walesa.
Foto: Medef, wikipedia.

Nej, jag tänker inte delta i folkomröstningen på söndag. Man har inte tagit hänsyn till mina frågor, säger nationalhjälten Lech Wałęsa bestämt.

Söndagens omröstning utlystes av den förre presidenten Bronisław Komorowski, som ville försöka vända opinionen mellan de två omgångarna i presidentvalet i maj. Polackerna ska ta ställning om enmansvalkretsar, statligt partistöd och en regel om större hänsyn till den enskilde i skattetvister – samtliga ämnen som blev viktiga i presidentvalsdebatten.

Wałęsa ville få svar på frågan om folkvalda ska få ställa upp mer än i två perioder – och det skulle gälla både parlamentariker, borgmästare och fackföreningsfunktionärer.

President Duda vill också ställa väljarna inför några frågor – det är frågor som drivs av det honom närstående nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa): ska pensionsåldern sänkas, ska barnen börja skolan vid 6 års ålder och ska det bli förbjudet att sälja statlig skog. Hans folkomröstning ska hållas på valdagen den 25 oktober under förutsättning att senaten på fredagen röstar ja till förslaget. Det kan möjligen bli problematiskt, eftersom det liberalkonservativa regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) har majoritet i senaten. Men partipiska är inget för polska politiker – det är inte ovanligt att man röstar emot sitt eget parti i viktiga frågor, vilket ibland leder till konvulsioner i partiledningen.

Enligt en färsk opinionsmätning har 46 % av polackerna ingen koll på vilka frågor de ska ta ställning till. 51 % vet vad omröstningen gäller och 32 % tänker delta i den. Valdeltagandet brukar vara lågt i Polen men det måste överstiga 50 % av de valberättigade för att resultatet ska vara giltigt. (Polskie Radio, wyborcza.pl och wB 3 sept 15)