Dudas folkomröstning blir inte av

Det blir ingen andra folkomröstning – den som president Andrzej Duda ville utlysa, blir inte av. Med 53 röster mot 35 röstade senaten på fredagseftermiddagen ner förslaget.

Det var i och för sig inte oväntat, eftersom regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) har majoritet i senaten, men polska politiker håller sig långt ifrån alltid till partilinjen.

Duda ville att polackerna på valdagen inte bara skulle lägga sin röst på ett politiskt parti utan dessutom ta ställning till om pensionsåldern ska sänkas, om barnen ska börja skolan redan vid 6 år och om de statliga skogarna ska få säljas.

Eftersom frågorna ingår i nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) program har väljarna möjligt att säga ja eller nej till dem ändå – genom att rösta på PiS eller något annat parti. (Rzeczpospolita och wB 4 sept 15)