Polackerna röstar om enmansvalkretsar

Idag är det folkomröstning i Polen. 30 miljoner röstberättigade invånare kan gå till vallokalen och tala om hur de ställer sig till enmansvalkretsar, statligt partistöd och större hänsyn till den enskildes argument i skattetvister.

Frågan är emellertid om omröstningen får någon som helst betydelse – enligt en färsk opinionsmätning vet hälften av de röstberättigade inte vilka frågor det gäller och bara 30 % har sagt att de är har för avsikt att gå och rösta.

Folkomröstningen är bara rådgivande, men det krävs att 50 % deltar för att politikerna ska behöva ta hänsyn till den.

Omröstningen har kommit till på initiativ av den förre presidenten Bronisław Komorowski, som skakad av att inte fått tillräckligt många röster i presidentvalets första omgång, ville visa att han var öppen för att diskutera frågor som andra kandidater drev och som uppenbarligen hade stort stöd bland väljarna. Det hade emellertid inte önskad effekt, dagens president heter Andrzej Duda och valtemperaturen har svalnat.

President Dudas utspel om ytterligare en folkomröstning – som skulle handla om den fråga som tog honom till presidentämbetet: sänkt pensionsålder men också tidigare skolstart och förbud mot försäljning av statliga skogar – lade ett löjets skimmer över folkomröstningar. Nu stoppade senaten presidentens folkomröstning, så nästa tillfälle att gå till valurnorna blir den 25 oktober då parlamentsvalen hålls. Då avgörs vem som ska styra Polen de närmaste fyra åren och som det ser ut idag kommer Dudas f.d parti nationalkonservativa PiS (Lag och Rättvisa) att ta över makten från det liberalkonservativa regeringspartiet PO (Medborgarplattformen). (wB 6 sept 15)