Mycket lågt valdeltagande i folkomröstningen

Inför presidentvalet i maj poppade frågan om enmansvalkretsar upp som en het potatis – det var i princip uppstickaren Paweł Kukiz enda valfråga och på den drog han in över 20 % av rösterna i första valomgången. Även Andrzej Duda, kandidat för det nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa), såg enmansvalkretsar som ett bättre sätt att få demokrati i landet.

För att bli av med frågan utlovade dåvarande presidenten Bronisław Komorowski, som fått färre röster än man räknat med, genast en folkomröstning om enmansvalkretsar i god tid före parlamentsvalet i slutet av oktober. Men intresset tycks ha falnat avsevärt. I söndagens folkomröstning var det mindre än 8 % av polackerna som tyckte att det var värt besväret att avlägga sin röst. De som deltog var huvudsakligen de som fortfarande vill ha enmansvalkretsar.

AV 30 miljoner röstberättigade deltog alltså 2,4 miljoner. Inte oväntat tyckte majoriteten av dem att det statliga partistödet ska dras in och att det ska bli lättare för privatpersoner som är involverade i en skattekonflikt.

En folkomröstning är endast rådgivande, men ju fler som deltar desto tyngre väger den. Grundlagen kräver dock att minst 50 % av väljarkåren deltar för att resultatet ska vara giltigt. (Polskie Radio och wB 7 sept 15)