Flygplatsen Modlin går med vinst

Vinden tycks ha vänt för den otursförföljda lågprisflygplatsen Modlin några mil norr om Warszawa – för första gången kommer verksamheten att gå med vinst.

I år beräknas 2,6 miljoner resenärer passera på flygplatsen vilket är 100 000 fler än planerat, skriver affärstidningen Puls Biznesu.

För närvarande är det bara Ryanair som trafikerar flygplatsen men det kan förändras i framtiden, säger vice vd Marcin Danil. Nya flygbolag kan komma till när de nya snabbtågen om några år kortar restiden mellan Modlin och Warszawa. En ny lounge planeras också, sade Danil, och vi arbetar för att få charterbolagen att utnyttja Modlin.

Modlin är en f.d militärflygplats som för ett par år sedan gjordes om för civilflyg. Problem uppstod omedelbart, och när man bara efter några månader upptäckte skador i start- och landningsbana fick flygplatsen stängas av för reparationer. Flygbolagen flyttades över till Chopinflygplatsen i Warszawa och när Modlin åter öppnades i april 2013 var förtroendet bland bolagen lågt. Så småningom lyckades man övertala Ryanair att komma tillbaka, och det är alltså tack vare dem som flygplatsen nu går med vinst. För ett år sedan utsåg resenärerna Modlin till en av Europas sämsta flygplatser på resesajten sleepinginairports.net. Den låga servicegraden förklarades delvis med flygplatsens budgetkaraktär. (Warsaw Business Journal och wB 17 sept 15)