Gamla huvuden på unga axlar

Studenten får uppleva hur äldre patienter med dålig rörelseförmåga och nedsatt syn har det. Bild: Skärmdump från Youtube.

Studenten får uppleva hur äldre patienter med dålig rörelseförmåga och nedsatt syn har det.
Bild: Skärmdump från Youtube.

Läkarstudenter i Lublin får klä på sig en specialdräkt för att lättare förstå hur de äldre patienterna har det, skriver Veckans affärer. Dräkterna gör att lederna blir stela och specialglasögon begränsar synfältet med 80 %.

Dräkten gör att studenterna kan sätta sig in i hur äldre personer med sämre rörelseförmåga och nedsatt syn känner när de till exempel ska gå nedför en trappa. Man ”sätter gamla huvuden på unga axlar”.

Enligt FNs statistik beräknas gruppen personer över 60 år öka från 841 miljoner till 2 miljarder under de närmaste trettio åren. Polen är inget undantag från den statistiken, snarare tvärtom. (Veckans affärer och wB 30 sept 15)